9/12/09

PIGS

Pigs = porcs, PIGS = Portugal, Ireland, Greece, Spain. El món anglosaxó és únic per a inventar paraules, difondre-les i establir-les com a habituals. Aquest matí he descobert aquesta equiparació de la paraula porcs a l'acrònim dels països de la Unió Europea que ho tenen més complicat en la present crisi econòmica. Curiós no?

En el cas espanyol s'ho ha guanyat a pols, i, curiosament, torna al principi. Quan Espanya va ingressar a la Unió Europea les estadístiques la situaven al vagó de cua. Han passat els anys, ha hagut un gran creixement econòmic, les xifres macroeconòmiques posaven a Espanya en els primers vagons del tren, però la crisi ens torna a la crua realitat: no s'han fet les coses bé, no s'ha aprofitat el creixement per a fer millores de qualitat (industrial, social, estructural, d'infraestructures, educacional...) i ara s'ha vist que Spain ha sigut un gegant amb peus de fang que es desfà per moments, un miratge.

Diuen que Grècia podria declarar-se en fallida, i n'estic convençuda que la "Comoditat Valenciana" ja ho està pels deutes que es van sabent: advocats, bombers d'alacant, residències de menors, residències de vells, universitats, proveïdors sanitaris, servei de neteja de la ciutat de la justícia de València, i milers d'empreses que cada dia aporten materials o serveis a l'administració pública.

El pitjor de tot és que no n'hi ha gent competent per a resoldre-ho. Han pegat a fugir a llocs on els han reconegut la capacitat de treball i no la seua domesticitat de pigs.