7/10/09

Metges de luxe en una sanitat precària

Aquest estiu s'ha fet a València un transplantament de cara que no s'havia fet mai a l'estat espanyol. L'operació l'ha fet un metge que apareix sovint als mitjans de comunicació, el Dr. Cavadas, pels seus innovadors transplantaments. L'aparent afany de protagonisme que demostra l'esmentat doctor, es veu compensat quan, en llegir una entrevista que se li fa al diari Levante-EMV, demostra ser una persona que xafa de peus a terra, que li pot agradar més o menys eixir als diaris, però que és conscient de la sort que té de fer una faena que li agrada i de viure a un país desenvolupat, i que el sentit últim de tot això és poder ser útil a la gent. No content amb ser un bon metge on es guanya el jornal, té el gest generós de treballar gratuïtament a Àfrica, en condicions de treball difícils.
És curiós que, tenint metges de luxe com el Dr. Cavadas, la sanitat valenciana haja entrat en franca decadència. Les atencions als centres de salut no són suficients per a poblacions com les de L'Horta, les atencions als hospitals són insuficients per a la població existent, els metges que han estudiat ací han d'anar fora a trobar unes condicions de treball dignes, igual que les infermeres, i ens atenen metges estrangers que no sempre en entenen en la nostra llengua. Per no parlar de quan et perden l'historial, o es penja l'ordinador que dóna les visites, o s'equivoquen en un anàlisi. I la solució a això per a determinada gent és privatitzar-ho. És a dir, que una empresa faça negoci amb la nostra salut, serà millor que tindre els hospitals i el personal en bones condicions.
No estem tan malament com a Àfrica, però és una llàstima que després de dècades construint un sistema sanitari decent, per deixadesa i per interés econòmic, ara enfilem per un pedregal, qui sap si fins a l'Àfrica.